Kruiden A tot K

Basilicum

Eenjarig kruid. Hoort bij de familie van lipbloemigen. Hij groeit sterk vertakt en de stengels zijn kantig. Hij bloeit van juli tot september met ivoorwitte tot roze gekleurde bloemetjes. Hij wordt zo'n 15 tot 60 cm hoog, afhankelijk van klimaatcondities.

Basilicum is warmteminnend, en heeft een zonnige, beschutte plaats nodig. Als je de plantjes in de grond zet, doe dit dan met een ruimte van 25 x 25cm. Het is altijd handig om een deel van de plantjes in potten te zetten, zodat je die in regenachtige zomerweken binnen kunt zetten. Je kunt ze op die manier ook 's winters laten overwinteren. Oogst: Jonge, verse blaadjes kun je altijd plukken.

 

Bieslook

Meerjarig kruid. Behoort tot de familie van de lookgewassen, is verwant met de ui. Aan een dikke wortelkluit groeien vele buisvormige bladeren. De bloeiperiode is van juni tot augustus, en het kruid kan zo'n 20 tot 30cm hoog worden.

Bieslook kan groeien in zon of halfschaduw, met 20cm tussenruimte. Het groeit het beste op een vochtige, iets kalkhoudende grond. In het voorjaar smaakt bieslook het lekkerst. Snijd de halmen vers af, maar nooit teveel, zodat hij snel weer op krachten kan komen. Ook bieslook kun je op de vensterbank laten overwinteren.

 

Citroenkruid

Ook wel alsem genoemd.
Meerjarig kruid, behorend tot de familie van samengesteldbloemigen. Citroenkruid groeit als een kleine, sterk vertakte stuik met zacht geveerde, grijsgroene bladeren. Deze zijn zeer aromatisch. Bloeit van juli tot oktober met bleekgele bloemetjes.

Citroenkruid groeit graag op een zonnige plaats, met niet teveel voeding of water. De struikjes worden bijna 1 meter hoog, en moeten met 40cm tussenruimte geplant worden. Ze zijn gemakkelijk te stekken. Verse topjes van het kruid kun je van het voor- tot het najaar plukken. Als je het wilt drogen, doe dit dan voor de bloei.