Contact maken

 

Op deze site kun je veel lezen over Moeder Aarde, over de rituelen die er zijn en de energieën die je eventueel zou kunnen voelen. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan, om contact te maken met die Moeder Aarde. Wat nou als je helemaal niks voelt als je in een bos loopt? Of dat je niet goed weet hoe je moet beginnen? Ik heb zelf ook periodes waarin ik minder buiten ben en echt weer even op gang moet komen om de band met Moeder Aarde te herstellen.

 

Daarom in deze blog wat tips. Soms is het best spannend om het bos of de velden in te gaan, om contact te maken met de natuur. Wat moet je doen, daar tussen de bomen, hoe kun je een band scheppen tussen jou, als mens, en een onzichtbaar wezen? En wat vinden andere mensen daarvan? Daarom zou je best binnen, in de veilige geborgenheid van je huiskamer kunnen beginnen. Je kan een elementen meditatie doen, zoals die beschreven staat op deze site. Je kunt ook proberen met een van je favoriete planten contact te maken. Zet de plant bij je op de grond, sluit je ogen, en probeer te voelen of de plant gezond is, of hij je wat duidelijk wil maken, en probeer vooral de energie te voelen, het leven dat hij is. Je kunt ook in de tuin, als je die hebt, zo'n soort oefening te doen.

 

 

Gebruik bij dit soort oefeningen al je zintuigen: hoor je leven om je heen? (Blaffende hond, vogels, je kat die bij je in de buurt zit). Voel je leven om je heen, op energetisch niveau, of misschien voelt je ziel het leven als een prikkelende aanwezigheid. Je kunt ook de aarde energie, die de hartslag van Moeder Aarde is voelen, als een altijd aanwezige entiteit.

 

Maar buiten is alles pas echt waar te nemen. Als je er klaar voor bent, ga dan de natuur in. Neem een tasje mee met eten of drinken, zodat je daar je oefeningen niet voor hoeft te stoppen, een dekentje om eventueel op te zitten, en misschien een schrijfblokje om je ervaringen op te schrijven. Zoek een plekje dat je aanspreekt, misschien van het pad af, of juist op een bankje dat op een mooie plaats staat. Het is natuurlijk wel zo prettig als er niet heel veel mensen voorbij komen. Je kunt er voor kiezen om tegen een boom aan te gaan zitten. Als je dat wilt, kun je al beginnen, met de boom te vragen of hij het prettig zou vinden dat je komt zitten. In de winter is het lastiger contact maken met bomen, omdat ze dan in rust zijn. Vanaf het voorjaar wordt dit gemakkelijker. Stel je rustig open voor een antwoord, en doe dan wat goed voelt.

 

Om contact te maken met Moeder Aarde, en al haar levende wezens, sluit je je ogen, of staar je kalm in de verte (ongefocuste blik). Probeer je een te voelen met alles om je heen. Er zijn bomen, of gras, water en lucht, en alles is een. Je bent onderdeel van de wereld. Voel maar hoe je lichaam en je geest hierop reageren. Voel je je ontspannen bij dit idee, of voelt het ongewoon? Als je tegen een boom aan zit, kun je misschien zijn energie voelen, en hoe hij diep wortelt in de Aarde, zijn voeding hier uit haalt en naar boven transporteert. Voel hoe groot en sterk hij is, hoe hij ook contact maakt met de kosmos. Misschien kun je je bewustzijn uitrekken en het netwerk van leven in het bos, of van de plek waar je zit, voelen. Als je dichter bij Moeder Aarde voelt, kun haar een vraag stellen, die voor jou belangrijk is. Misschien krijg je een antwoord, door een plotselinge ingeving.

 

Als dit soort meditaties je niet echt liggen, kun je ook op een andere, ontspannen manier contact maken met de natuur. Je kunt lekker gaan wandelen, maar dan heel rustig en bewust. Laat je lichaam op de automatische piloot gaan, maar op een ontspannen manier. Dus niet de haastige, alles-moet-snel-manier die veel mensen zich hebben aangewend, de manier waarop je naar de trein rent. Nee, als een eerbiedwaardige monnik in zijn klooster loop je door het bos. Elke stap is een stap op Moeder Aarde, en je zintuigen staan wijd open. Ruik de geuren van de natuur, voel je voeten, je benen en je armen, adem diep in en uit, en laat je geest helemaal tot rust komen. Er zijn geen gedachten nodig. Zo kun je prettig bewegen, en toch jezelf dichter naar de natuur laten komen. Je kunt op dat moment ook de meditatieve aanwijzingen die hierboven beschreven staan gebruiken.

 

Ik wens je veel plezier, vervulling en een liefdevol contact met Moeder Aarde,

Mirjam

15 april 2010