Elementen Visualisatie

Verbinden met de elementen

 

Er zijn vier elementen in de natuur die zorgen voor groei, bloei en ontwikkeling van al het leven, en die onderdeel zijn van de uitstraling van Moeder Aarde. Dit zijn de elementen

  • Aarde
  • Water
  • Lucht
  • Vuur

 

De volgende visualisatie gaat over deze elementen, en helpt je jezelf ermee te verbinden. Elk element is ook in je eigen lichaam of leven aanwezig, en door je band ermee te versterken versterk je dus ook jezelf.

 

Voor de visualisatie kun je de volgende tekst goed lezen en in gedachten doorlopen, of je kunt hem inspreken op een cassette, een memorecorder of op de recorder van je mobiel bijvoorbeeld.

 

Stel je voor dat je bij een mooi meer staat, in de bergen of in een bos. Het is 's ochtends vroeg, er hangt nog wat mist tussen de bomen en boven het water, maar de zon schijnt al en je voelt je prettig warm. Kijk goed om je heen, neem de omgeving in je op. Zie de bomen, ruik de geur van de grond en het water, en voel de wind die zacht langs je wang strijkt. Adem diep in, de gezonde, frisse boslucht vult je lichaam en geeft het kracht.

 

Loop nu langzaam naar het water, misschien wil je er me je voeten in gaan staan, maar je mag ook op de oever blijven staan. Dit water is zuiver en helder, het is water in zijn puurste, gezondste vorm. Het glanst helder in het ochtendlicht. Richt je blik erop, en verbindt je ziel met dit water, omdat jij zelf ook water bent. Voel de kwaliteiten van water in jezelf: soepel, maar toch sterk, helder en kalm, je emoties in rust. Voel de zuiverende kracht van het water, doop je handen erin en als je wilt kun je het over je heen laten stromen. Alle negatieve emoties en energieën worden weggespoeld. Je voelt je schoon en herboren.

 

Als je daar aan toe bent kun je uit het water komen, en op de oever gaan staan. We gaan ons nu verbinden met aarde. Is de grond onder je voeten van zacht zand, of misschien van kleine keitjes? Wat voelt voor jou goed? In ieder geval is het stevige grond, steunende grond. Je kunt gaan zitten, of je voeten stevig neerzetten. Je voelt je verbonden met Moeder Aarde, de aardse krachten. Je voelt je gesteund, de enorme kracht van de aarde stroomt ook door jou. Sterk en onverzettelijk. Je voelt je geborgen in de aarde, aarde zal altijd voor jou zorgen. Je bent veilig. Voel Aarde in je eigen lichaam, en in deze verbondenheid kun je naar het volgende element, als je daar klaar voor bent.

 

Ga nu langzaam over naar Lucht. Je kunt op de oever blijven staan, of je voorstellen dat je hoger een berg op gaat. Maar je wordt altijd omringd door lucht, en wind komt ook overal. Voel de wind langs je heen waaien, hij omhelst je met vele armen. Deze schone, zuivere lucht blaast heel je hoofd leeg van al je zorgen. Hij neemt ze mee en je kunt ze loslaten. De wind kan zacht zijn, maar ook met kracht stormen. Lucht geeft helderheid in je gedachten, hij helpt je hoofd leegmaken, en teruggaan naar dat wat belangrijk is. Hij komt van grote hoogten, misschien als je je met hem verbindt, kun je daar ook komen, als een vogel zo hoog. Je hebt hier overzicht en kunt rustig alles overzien. Ga met de lucht mee en wordt door hem gedragen, in een veilige omhelzing. Je gedachten zijn rustig en kalm, en kunnen besluiten nemen waar je vrede mee hebt. Lucht geeft je de kracht, en helpt je altijd. Kom nu weer terug naar beneden, neem afscheid van Lucht en voel dat je klaar bent om naar het volgende element te gaan.

 

Stel je nu voor dat er een groot, mooi kampvuur brandt op de oever van het meer. Je kunt ook werken met de zon, die grote bol van energie hoog in de hemel. Kies wat goed voelt voor jou. Ga bij het vuur staan, of in het licht van de zon, en voel de warmte die op je huid straalt. Dit vuur, deze kracht, is er ook in jou. Voel je eigen lichaam stralen in de warmte van het vuur, er is kracht in jou om te transformeren, te veranderen. Vuur is passie en liefde voor het leven zelf. Laat deze passie door je heen stromen, en voel dat het je de mogelijkheden geeft dat te doen wat goed is voor jou! Dans met het vuur, dans met de zon, beweeg op het ritme van die vlammen, die zo sterk zijn dat ze alles kunnen veranderen. Luister naar je hart, laat het vollopen met die passie. Je bent sterk, en het vuur zal je helpen alles te doen wat goed is voor je.

 

Als je genoeg gedanst hebt, kom je langzaam tot rust. Bedank het vuur, bedank de lucht, het water en de aarde, voor al hun hulp en advies. Als je daar klaar voor bent, kom je langzaam terug in je lichaam. Voel je lijf, beweeg je vingers, je voeten, span voorzichtig en kalm wat spieren. Kom weer terug in de kamer waar je bent, en ontwaak langzaam.