Natuur? En hoe dan?

Deze site gaat over de natuur, deels over praktische zaken, zoals de werking van kruiden en planten, maar ook over de spirituele kant. Want de natuur kan niet alleen een fijne plek zijn om te zijn, te wandelen of te sporten, maar kan ook veel betekenen voor de geest of de ziel. Dat is wat ik zelf erg belangrijk vind.

 

Wij mensen leven nu in huizen, altijd verwarmd en omringd door muren en ramen, soms zelfs hoog boven de aarde. Dat was vroeger wel anders. Lang geleden, maar dan heb ik het over enkele duizenden jaren geleden, waren we jagers en verzamelaars, en anders waren de mensen eenvoudige boeren, en waren er nog geen andere beroepen, waarvoor je binnen moest zitten. Door het werken op het land, het verzamelen van voedsel in bossen of velden, waren de mensen verbonden met de natuur. Ze hielden rekening met seizoenen, groei en bloei van gewassen, de gewoonten van de dieren, en ze waren daarmee onderdeel van al dat leven. De natuur was in hen, en zij waren de natuur.

 

 

Deze mensen vierden het verstrijken van seizoenen, ze vereerden de kracht van leven en dood, de zon, de maan en andere Goden. Ze leefden met elkaar in een wereld die geregeerd werd door deze krachten, want het leven zal niet altijd gemakkelijk zijn geweest, en eerbied voor wat groter is dan jij is belangrijk. Hun gemeenschap was hecht, mensen leefden in kleine dorpen of groepen samen, en als er vieringen waren, was iedereen daarbij betrokken. Ze dansten, zongen en voelden het leven stromen.

 

Wij, in onze stenen huizen, onze door computers en andere elektronica geregeerde levens, voelen vaak niets meer van deze krachten in de natuur. We voelen ons veilig en warm als het winter is, voedsel is er in overvloed, de maan kan wel aan de nachtelijke hemel staan, maar wij hebben het licht aan en zien hem niet meer. Onze verbinding met de natuur is vervangen door... tja, waardoor eigenlijk? Televisie, internet en verslavingen als roken, snoepen, drinken. Maar we voelen ons leeg en verlaten van alles. Wat kan ons nog inspiratie geven, wat kan ons richting geven en kracht? Geloven in God doen we eigenlijk ook niet meer, en een vaag gevoel van “er is iets, maar ik weet niet wat” geeft ook niet veel steun.

 

Dan is er nog de natuur. Ik kan nu enkel uitleggen wat de natuur voor mij betekent, en misschien kan dat andere zoekers helpen hun eigen weg te vinden naar vervulling. Voor mij is natuur niet enkel bos, veld, lucht en water. Dat zijn de uiterlijke zaken, die mooi zijn en je wel wat extra energie kunnen geven als je lekker frisse lucht inademt en een mooie wandeling maakt. Maar er is meer dan dat. Voor mij is de aarde niet slechts een plek om te wonen, maar een levende entiteit, die ik graag Moeder Aarde noem. De Aarde is namelijk net een moeder, ze voedt ons, ze geeft ons te drinken en een plek om te wonen. Ik zie Moeder Aarde als een levend, voelend veld van energie, of zelfs liefde, dat ons altijd omringt. De planten, dieren, bomen en alles dat er is, zijn een uiting van die energie, we zijn er deel van. En daarom zal Zij altijd voor ons zorgen.

 

Als je buiten bent, in een bos, een park of zelfs in je tuin kun je je makkelijk verbinden met Moeder Aarde. Ik voel liefde voor elk levend wezen, of het nu groot of klein is, want het is net als ik een deel van het levende web van de Aarde. Ik voel me geliefd en geaccepteerd zoals ik ben als ik in de natuur ben, of me zelfs maar voorstel dat ik er ben (daarover meer in de visualisaties). Richt je aandacht op dat levende web om je heen, en voel de moederlijke liefde die overal is. Jij bent jij, precies goed zoals je bent, en de Moeder zal je helpen met wat er maar in je leven speelt.

 

Als je je net als de mensen vroeger verbindt met deze energie, ga je steeds meer voelen dat er ritme's zijn die het leven volgt. Je kunt merken dat elk seizoen zijn eigen ritme heeft, de groei van de lente, de warme, levengevende sfeer van de zomer, het tot rust komen van de herfst, en de stilte van de winter. Hoe meer je je afstemt op Moeder Aarde, haar ritme's en alle levende wezens om je heen, hoe meer je in balans met jezelf kunt komen. En als je in balans bent met jezelf, en je eigen hartenwensen kunt voelen en volgen, dan zul je merken dat er steeds meer op je pad komt dat echt bij je past. En dan is er vervulling in je leven.

 

Mirjam

9 maart 2010